You are here: Home >Archive for april, 2013

Marathon de Paris

I söndags hölls det maraton, och allting blev kaos i hela staden. Ett fint, festligt kaos. Jag gick runt med min kamera och förevigade alla udda men beundransvÀrda löparfigurer.

IgĂ„r köpte jag en modern fjĂ€derpenna frĂ„n allas vĂ„r favoritbokaffĂ€r Gibert Jeune, och sitter dĂ€rför denna tisdagsmorgon och övar pĂ„ kalligrafi istĂ€llet för att göra lĂ€xor. Det senare kĂ€ndes som ett slöseri av tid…


Bergochdalbanan

Ibland Ă€r det mindre roligt att bo i ett nytt land. Ibland vill man sparka och skrika och kasta baguetter pĂ„ alla vresiga fransmĂ€n. NĂ€r metrokortsmaskinen tar betalt för ett mĂ„nadskort utan att ge en ett mĂ„nadskort – utan att heller ge en ett kvitto. NĂ€r fransmĂ€nnen rycker pĂ„ axlarna och sĂ€ger dĂ©solĂ©, inget vi kan göra Ă„t det. NĂ€r man vill bli arg, föra fram vĂ€lformulerade klagomĂ„l pĂ„ franska, men liksom inte riktigt lyckas alls. NĂ€r man besviket stampar dĂ€rifrĂ„n.

Sedan finns det dagar dÄ allting helt plötsligt verkar gÄ ens vÀg. Sena aprilkvÀllar nÀr man hoppar glÀdjeskutt pÄ innergÄrden efter möten med hyresvÀrdar. NÀr man fÄtt reda pÄ att man fÄr stanna, att man fÄr hyra sin Àlskade lÀgenhet Àven under sommaren. Eller de nÀtter man sitter och pratar och inser att allting kommer ordna sig. NÀr man kommer fram till att sommaren till och med kommer att bli underbar.

Det gÄr upp och ned nÀr man bor i ett annat land. Som en berochdalbana med vÀldigt branta backar. Men vem vill Äka en mesig bergochdalbana som inte ens fÄr det att kittlas i magen nÀr det gÄr nedför?