You are here: Home >Archive for februari, 2013

Pappa & Faster

TÀnka sig vad vÀrlden Àr fin!


Ett steg framÄt, tvÄ steg tillbaka.

DÄ bestÀmde sig vintern för att den faktiskt inte alls var klar. Med förfÀran upptÀkte vi dÄ vi vaknat imorse att det faktiskt snöade ute  igen. Vi som skulle sola i helgen. Ha picknick.

Jag kollade tillbaka pÄ bilder ifrÄn förra vÄren dÄ jag befann mig pÄ uppsalabÄten, och sÄg att i slutet av mars hade jag en dag vÄgat mig ut pÄ hundpromenad barbent och utan jacka. Om man kunde göra det i Sverige i mars, dÄ borde man kunna göra det samma en mÄnad tidigare i detta land. Det tycker iallfall jag. Men kanske fÄr jag avvakta.

Vi har nu fÄtt planera om vÄr helg, byta ut solskenspicknick mot louvrenstros och cafékaffedrickande. Först ska vi ocksÄ till banken för att brÄka lite mer med de franska byrÄkratimonstren.


VĂ„ren

Idag bestÀmde jag mig för att avlÀgsna mig frÄn vinterns kyla och isiga vindar genom att byta ut mitt djupt vinröda nagellack mot ett festligt rosa. I Sverige brukar man ju försöka skrÀmma bort snön och minusgraderna genom att frossa i butikernas pastellfÀrgade vÄrklÀder, men jag köpte faktiskt mitt nya lack för att fira dagens ljuvliga varma strÄlar och det faktum att jag under lunchen kunde sitta pÄ uteserveringen och Àta baguette med min nya svenskskottska vÀn i bara kavaj. VinterklÀderna fick tas av. Det var varmt.

NÀr jag senare tog en springtur i Parc Monceau blev jag sÄ glatt överaskad att det började spritta i hela kroppen. DÀr fanns nÀmligen trÀd vars rosa smÄ blommor redan slagit ut! I februari! Detta Àr sÄ fantastiskt att det knappt finns ord för det! VÄren, jag vÀlkomnar dig (och de minusgrader som utlovats av yr de kommande dagarna försöker jag med all kraft ignorera).


Sorbonnestrul

KvÀllen innan första dagen i skolan stundar för ögonblicket. IgÄr fick jag första delen av mitt schema. Min nya lÀrares namn har jag googlat, och genom en gammal students review av Sorbonnes kurser förstod jag att hon Àr helt fantastisk. Det var goda nyheter, för nu orkar jag inte med fler demoniska lÀrare.

Ellen dÀremot har rÄkat bli placerad i fel grupp. SÄklart. Eftersom hon inte kÀnner sig helt redo att ta sig an Sorbonnes allra svÄraste nivÄ, ska vi imorgon gÄ till sekretariatet och brÄka innan vÄra lektioner börjar. Detta betyder att vi behöver stiga upp i ottan (07.20) och att jag sÄledes mÄste gÄ och lÀgga mig nu.


AfrikakvÀll

Innan vi gick ifrÄn afrikafesten i lördags tog vi denna bild i entrén. Fasligt fint hus var vi i, och fasligt fin kvÀll var det. NÀr vi först anlÀnde i ett sÀllskap pÄ sju personer, dÀr bara en av oss kÀnde vÀrden, visste vi inte riktigt vart vi skulle ta vÀgen. Snart fick vi dock Champagne serverat  (tydligen hade prinsen just lanserat sitt eget Champagne-mÀrke), och vi mingleldansade runt i nÄgon timma.

Afrikansk mat serverades, och som av ett under vĂ„gade jag smaka pĂ„ flera olika rĂ€tter! Mest spĂ€nnande var en vit potatismosliknande sak, som födelsedagsbarnet sedan berĂ€ttade var ”foufou”, majsmjöl och vatten som jobbats ihop. Under engelskalektionerna pĂ„ IB lĂ€ste vi otaliga afrikanska böcker, och i dessa nĂ€mdes foufou ofta, vilket sĂ„klart gjorde detta ĂŒberhĂ€ftigt att smaka pĂ„.

Vi dansade i mÄnga timmar till riktig musik, inte sÄdana dÀr lama ljud som spelas pÄ klubbar i Sverige, och sedan promenerade vi hem i natten, Ellen och jag. Dagen efter mötte vi upp Maria pÄ stan, och jag kan ha rÄkat fynda en second hand-vÀska till. Men billiga unika fina skinnvÀskor kommer man inte över sÄ ofta hemma, sÄ dÀrför tÀnker jag passa pÄ nu.

Ellen har förresten fÄtt jobb i helgen! Hon ska passa en svensk sexÄrig pojke vid namn Oskar, tre dagar i veckan. För stunden Àr jag ensam hemma eftersom hon jobbar sin första dag, och för att fira att hon överlevt ska vi ikvÀll baka fikonscones!


Bland bullar och diplomater

IgÄr var en experimentens dag: vi provade hur vÄr nya ugn fungerar! Ugnen ja, den köpte vi hux flux i förrgÄr under en resa til den gigantiska mataffÀren Carrefour. UngefÀr 250 kronor styck fick vi betala för vÄr nya kÀrlek.

Maria skulle komma pÄ besök pÄ kvÀllen, och eftersom det Àr en tjej som diggar choklad, provade vi först att baka kladdkaka med apelsintryffel.  NÀr denna var fÀrdig fortsatte vi med kanelbullar, för det mÄste vÀl nÀstan vara det mysigaste man kan baka? Kan hÀnda var vi inte riktigt haj pÄ hur den franska torrjÀsten fungerar, och kan hÀnda glömde vi addera salt till degen, men bularna blev faktiskt rackarns goda ÀndÄ!

IkvÀll vÀntar nya Àventyr. Vi har blivit inbjudna pÄ fest av Linnéas pojkvÀn, som vi i och för sig aldrig trÀffat. Det ska tydligen vara en födelsedagsfest för hans kompis som Àr prins i nÄgon afrikansk klan. Festen kommer Àga rum i hemmet till en diplomat, nÄgonstans nÀra Champs Elysées. Fint ska det vara, sÄ ikvÀll ska vi klÀ upp oss till tÀnderna!


Sverigesmak

KvĂ€llsmĂ„let blev ypperligt fantastiskt denna afton, för vi har varit vid den svenska affĂ€ren ”AffĂ€ren” och handlat. GrĂ€ddost! Min levnadsstandard hĂ€r höjdest just med ett antal tiopotenser. Varm cholkad och ostknĂ€ckemackor alltsĂ„.

Den hĂ€r dagen har varit sĂ„ hektisk att jag vid mitten av den nĂ€stan stupade av utmattning. Springtur, duschning, bankmöte pĂ„ franska i över tvĂ„ timmar vilket lĂ€mnade oss hjĂ€rndödare Ă€n hjĂ€rndödast, middagslagning, affĂ€ren, bioaffĂ€r och till sist Monoprix. Jag hade ingen energi kvar alls att lĂ€gga pĂ„ skrivning av ”Lettre de motivation” som behövs vid jobbsökning, sĂ„ den lĂ€skiga jakkten skjuts upp en dag extra. Trots detta Ă€r jag tokigt nöjd med alla dagens bedrifter.


HyresvÀrdsbesök

Aaaaoaaaooaaaoooo. LÀskigt. Fy. SÄ kÀnner jag just nu. VÄra hyresvÀrdar har just varit hos oss, och det var pinsammare Àn vanligt ikvÀll. Huh. SprÄkbarriÀrer Àr förskrÀckliga ting, och att de sedan dessutom Àr medelÄlders, franska och relativt försiktiga av sig, gör det hela sÄ vÀldigt spÀnt. Tippa runt pÄ tÄ medan man försöker att faktiskt hÄlla ett samtal.

SnÀlla Àr de trots allt. Och vÄra lampor i badrummet har de bytt. Fast den ena vill fortfarande inte fungera, sÄ imorgon kommer Olaf hit och ska försöka laga den. Turligt nog Àr han den mest lÀttpratade.

Nu till nÄgot mer avslappnat, skype-dejt med Marie!


Att göra saker

Om livet har varit tomt pÄ mÄsten och Ätagande det senaste, Àr det nu en himlans vÄg av att-göra-saker som slagit emot oss. Denna söndag har vi förberett oss inför den kommande veckan genom att stÀda lÀgenheten (hyresvÀrdarna kommer pÄ besök imorgon), köpa skolvÀska till mig (20 euro pÄ second hand) (jag glömde min portfölj i Sverige), och klurat ut vilka dokument vÄ mÄste ha för att kunna skaffa franskt bankkonto.

För att balansera ut dagens mĂ„sten har vi ocksĂ„ (1) sprungit i Parc Monceau och (2) Ă€tit ljuvlig pizza pĂ„ Sant’ Antonio. Det har blivit kallare igen förresten. Isiga vindar blĂ„ser runt varje hörn, och parisisk kyla Ă€r tio gĂ„nger grymmare Ă€n den svenska. Imorgon har yr dock utlovat vĂ€rme, tio grader och sol. Vi planerar sitta pĂ„ en bĂ€nk i parken i nĂ„gon timma och lapa solsken…

Charlotte och stor brun lÀdervÀska