You are here: Home >Archive for december, 2012

Julsöndag

UnderstĂ€ll och fuskpĂ€lspannband, sĂ„ förbereder man sig inför en dag ute i ett decemberparis nĂ€r man haft feberfrossa under natten som varit. Jag bestĂ€mde mig för att stanna hemma pĂ„ förmiddagen och vila medan de andra gĂ„r pĂ„ MusĂ©e d’Orangerie och tittar pĂ„ de fantastiska tavlorna, för att sedan möta upp dem lite senare istĂ€llet.

Planen för ikvĂ€ll Ă€r att strosa runt i vintagebutiker i Marais, Ă€ta pizza pĂ„ bĂ€sta stĂ€llet i Paris (Sant Antonio’s), kika runt pĂ„ sagovaruhuset Galleries de Lafayette som har specialöppet idag, samt promenera runt pĂ„ julmarknaden vid Champs ElysĂ©es. LĂ„ter fint för en söndag tycker jag.

Egentligen borde jag verkligen ta tag i att mejla CSN, men det kĂ€nns sĂ„ jobbigt att jag istĂ€llet sitter och tittar pĂ„ mer Grey’s Anatomy. Oh well. Jag hoppas sĂ„ att det löser sig i vĂ„r sĂ„ att vi fĂ„r lĂ€sa de kurserna vi vill. NĂ€r vi var vid Sorbonnes sekretariat förra veckan trĂ€ffade vi ju nĂ€mligen pĂ„ en tjurig fransyska som sa att det nog inte alls skulle gĂ„ att göra sĂ„ som vi ville, för det hade tydligen ingen nĂ„gonsin gjort förut. Sure bacon.

Jag funderar förresten pĂ„ att titta in pĂ„ Svenska Kyrkans julbasar innan jag hoppar ner i metron senare. Det Ă€r nĂ€mligen sista dagen den Ă€r öppen, och jag Ă€r lite nyfiken pĂ„ vad det Ă€r egentligen. Ellen sa att de skulle sĂ€lja massa svenska prylar och godsaker, vilket ju Ă€r himla lockande, Ă€ven om det kĂ€nns lite onödigt att köpa sĂ„dant nĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r hemma om nĂ„gra dagar…


Hemmadag

Klockan Ă€r halv fyra, vilket ju betyder att det snart blir mörkt, trots att jag inte varit utanför dörren Ă€n idag. Det Ă€r lördag, tror jag, men jag sitter i sĂ€ngen och tittar pĂ„ Grey’s Anatomy för första gĂ„ngen pĂ„ ett halvĂ„r. NĂ€r datorn bestĂ€mmer sig för att den mĂ„ste buffra, vĂ€nder jag blicken mot fönstret och betraktar istĂ€llet mina grannar som passerar innergĂ„rden lite dĂ„ och dĂ„. Mest Ă€r det vĂ„r gardienne, men Ă€ven den snygge katthussen, och den virriga gamla dementa tanten i leopardpĂ€ls har visat sig. PĂ„ fjĂ€rde vĂ„ningen öppnade en fyrtiĂ„rig man, förmodligen ungkar, just fönstret för att skaka av sin koskinnsmatta.

Jag ligger under min rosa filt, den underbara gosiga, och fryser inte trots att det blÄser in kall parisluft genom ventilationen som inte gÄr att stÀnga. Jag har i och för sig stÀllt en kudde framför den, ventilationen alltsÄ, vilket hjÀlper lite.

Till lunch Ät jag grekisk yoghurt med sylt och havregryn, bara för att det liknar det mellanmÄl jag och mina bröder brukade Àta jÀmt och stÀndigt nÀr vi var smÄ. NÄgra lussebullsgifflar tog jag ocksÄ, som Fia och Julia hade med sig frÄn Sverige. De tvÄ flickorna ja! De Àr hÀr nu, och befinner sig nÄgonstans ute i staden med Ellen och turistar för fulla muggar. Och jag Àr sjuk. Ont i halsen, plus sÄnt dÀr som jag brukar kalla mysigt, men som egentligen inte Àr sÄ mysigt (fast ÀndÄ lite pÄ nÄgot sÀtt).

Kanske gĂ„r jag ivĂ€g till mataffĂ€ren senare och handlar nĂ„got till middag, och möjligtvis lite glass till den sjuka. Fast det lutar nog mot pestopasta Ă€ven idag, för det verkar lite kallt dĂ€rute. Alldeles för kallt för att ge sig ut…

En bild pÄ min utsikt, utan grannar för stunden.


Examen final

Idag var det dags för det huvudsakliga slutprovet, vilket naturligtvis gjorde att jag inte kunde sova pÄ hela natten. Inte förrÀn runt kvart i sex, tjugo minuter innan klockan skulle ringa, lyckades jag Àntligen somna! Puh, det var ingen rolig natt.

Halv Ätta satt jag pÄ metron pÄ vÀg mot Sorbonne och provskrivandet, och dÄ stannar sjÀlvklart tÄget i en kvart pÄ första stationen. Jag var livrÀdd att jag skulle komma försent, dÄ det sÄg himlans mörkt ut dÀr ett tag, men pÄ nÄgot mirakulöst sÀtt kom jag fram i tid trots allt!

Provet tog tre timmar, och var fyra olika delar: grammatik prov (1h), hörförstÄelse (20 min), lÀsförstÄelse (40 min), och till sist en uppsats (1h). Med mina tjugo minuters sömn var jag efterÄt ett vandrande spöke. Helt utmattad och inte en enda tanke kunde jag forma.

EfterĂ„t gick vi ut och Ă„t med klassen, och jag var smart nog att tacka nej till att börja tentafesten med dem redan vid lunchtid. IstĂ€llet gick jag hem och sov, och nu ska vi strax ivĂ€g pĂ„ förfest hos NormĂ€nnen. IkvĂ€ll blir det partaj till tusen, det behövs efter denna hektiska, stressade, nervvrakande veckan… PĂ„ mĂ„ndag Ă€r det dags att ta tag i plugget igen, för Ă€nnu Ă„terstĂ„r det muntliga provet innan det Ă€r jullov!