You are here: Home >Archive for november, 2012

En post frÄn gÄrdagen.

Denna morgon gav vi oss av för att gÄ pÄ vÄr allra sista förelÀsning om Frankrikes historia. Vilken lyckans dag! De andra tvÄ förelÀsningarna vi har varje vecka Àr alltid tusen gÄnger mer intressanta Àn den hÀr. Professorn, som vi misstÀnker Àr rektor för hela vÄrt program, Àr en mycket underlig gubbe. Han saknar i princip alla de egenskaper en bra lÀrare bör ha. Dessutom verkar han vara lite rÀdd för oss studenter, dÄ han aldrig nÄgonsin tittar oss i ögonen. Han gÄr istÀllet blundandes runt och mumlar för sig sjÀlv med ena handen innanför byxan.

En lite sĂ€mre sak med att förelĂ€sningarna snart Ă€r slut, Ă€r att vi mĂ„ste börja plugga ordentligt inför slutproven… Egentligen sĂ„ ska dessa prov vara riktiga bagateller, i jĂ€mförelse med de riktiga slutproven, men alla professorerna har gĂ„tt igenom sĂ„ otroligt mycket under sina förelĂ€sningar att vi inte vet alls vad proven kommer handla om eller vad vi borde lĂ€sa pĂ„. SĂ„ det blir vĂ€l bara till att plugga hela Frankrikes historia inför detta prov.

I pausen bestÀmde jag och Ellen oss för att gÄ till ett mysigt litet café som vi velat prova lÀnge, sÄ vi lÀmnade de andra, som bestÀmt sig för att gÄ till biblioteket,  och delade pÄ en Àpple-kanel-muffins under en timmas smÄprat och jullovsplanerande.

Vid halv tre var jag tvungen att lÀmna min kÀra, och istÀllet ta RER-tÄget emot Cité Universitaire och min lektion. VÀl dÀr blev jag mottagen av en mycket sur lÀrare. Ojojoj. Ja, det hade tydligen gÄtt riktigt dÄligt för de flesta i klassen pÄ vÄrt förra prov, och detta fick vi nu lida för. Inte en enda millimeter ville hon dra pÄ mungiporna. Emot slutet av lektionen skulle vi trots detta leka en lek, dÄ hon lovat oss det fredagen innan, vilket till sist lyckades lÀtta upp stÀmningen lite. Fransyskor alltsÄ..!


Panthéon

DĂ„ jag och Ellen bestĂ€mt oss för att gĂ„ ut och Ă€ta ikvĂ€ll sĂ„ snart hon slutat skolan, hade jag tĂ€nkt att överleva pĂ„ kaffe fram till dess. Inte nĂ„gon jĂ€ttebra idĂ© tydligen. Kaffeinet gjorde mig fruktansvĂ€rt speedad, men förblev vrĂ„lhungrig. Men men, man skola lĂ€ra sig av sina misstag…

Idag under rasten mellan litteraturförelÀsningen och lektionen Äkte Ida och Ellen ivÀg till Palais-Royal, medan jag följde med Adrian, Trygve och deras norske kompis som Àr pÄ besök, till Panthéon. Jag hade aldrig varit dÀr innan, trots att det bara ligger tjugo meter ifrÄn vÄra förelÀsningslokaler. Nu har jag alltsÄ sett en massa kÀnda intellektuellas gravar, inklusive Victor Hugos, Marie Curies, Voltaires och Rousseaus. Fantastique!

Nu mÄ jag bege mig, sÄ att inte Miss Dellen fÄr vÀnta..


Onsdag

Bonsoir! Idag har varit en dag lik alla andra dagar, bra helt enkelt. Det kĂ€nns nĂ€stan lite orĂ€ttvist att alla mina dagar Ă€r sĂ„ bra nuförtiden. Livet Ă€r inte sĂ„dant, det var i alla fall vad jag trodde…

Morgonen började relativt sent, för bÄde jag och Ellen börjar (förmodligen) bli lite smygsjuka, vilket gjorde det svÄrt att komma ur sÀngen. Vi Ät frukost och lyssnade pÄ julmusik som vanligt, och sedan Àgnades förmiddagen Ät lÀxor och matlagning. Vardagligt, men Äh sÄ vÀldigt bra ÀndÄ!

Klockan tvĂ„ tog jag metron till skolan, dĂ€r vi hade diktamen det första vi gjorde. En diktamen pĂ„ siffror. EfterĂ„t skulle lĂ€raren försöka fĂ„ hela klassen att sĂ€ga de dĂ€r talen i kör. FyrtyofyramiljardertvĂ„hundrafemtiofemmiljarderĂ„ttioĂ„ttatusentrehundratjugo Ă€r inte det lĂ€ttaste att sĂ€ga pĂ„ franska…

IkvÀll ska vi gÄ pÄ bio pÄ Champs Elysées igen. Sista twilightfilmen, trots att vi inte sett den föregÄende Àn. Det ska bli prima!


Visit

I morse satte jag mor min pÄ tÄget mot flygplatsen, och nu Àr hon redan hemma hos hunden och Arven igen. Mysiga dagar har vi haft nÀr jag och Ellen visat henne runt i Paris, staden vi bÄda förÀlskat oss i. HÀr Àr vi och beskÄdar de internationella björnarna som stÄr uppradade lÀngst eiffeltornsparken. PÄ bilden poserar vi sÄklart med den svenska björnen, som skulle förestÀlla Rönnerdahl.

IkvÀll har vi varit pÄ Café Courcelles och betalt hyran till vÄra faddrar (eller hyresvÀrdar som vissa vÀljer att kalla dem). Vi satt i nÀstan en timma och diskuterade kulturer, böcker och sprÄk pÄ en nÄgot knagglig franska. De Àr sÄ otroligt söta att man knappt kan förstÄ det, men samtidigt Àr det himla lÀskigt att prata med dem pÄ det hÀr himla konstiga sprÄket..!

Nu ska jag strax göra mig i ordning för natten, eftersom vi ska upp med tuppen imorgon (halv nio? nio?) och bege oss ivĂ€g pĂ„ ytterligare en förelĂ€sning i fransk konsthistoria – en av mina favorittimmar under veckan!