You are here: Home >Archive for oktober, 2012

PÄ begÀran

Varje kvĂ€ll klockan kvart i sju stĂ€nger min kropp av. Den verkar pĂ„ nĂ„got sĂ€tt vara in programmerad att fungera ett visst antal timmar, och vid just den hĂ€r tidpunkten har energin runnit ut. Men innan det Ă€r dags för kvĂ€llens powernap ska jag ta och skriva lite hĂ€r, eftersom mamma fĂ„tt mig att lova över telefon att uppdatera bloggen lite oftare…

Den hÀr veckan har skolan varit lugn. Ovanligt lugn. MisstÀnkt lugn. Vad hÀnder egentligen? Var har hon för planer egentligen den dÀr lÀraren? Ja, efter tvÄ efterföljande dagar utan lÀxor börjar jag allt undra. Idag har vi i och för sig haft tvÄ prov, men det har vi varje torsdag sÄ det rÀknas inte riktigt.

Profitez-en har varit ordern frĂ„n lĂ€raren, ”tag vara pĂ„ det!”, och det har vi gjort. IgĂ„r var vi till exempel och fikade pĂ„ Svenska Institutet med Amanda Evertsson som gick i min klass första Ă„ret pĂ„ IB. Mycket bra förmiddag!

PĂ„ l’Institut SuĂ©dois finns en anslagstavla, och dĂ€r satt en lapp skriven av en fransk tjej som ville ha ett sprĂ„kutbyte:  hon ville lĂ€ra sig svenska av nĂ„gon som ville lĂ€ra sig franska. Jag mejlade henne imorse, och vĂ€ntar nu med spĂ€nning pĂ„ svar.

Snart Ă€r det helg igen, och dĂ„ ska vi vĂ€l ta och hitta pĂ„ nĂ„got roligt. Kanske Ă„ka ut till Versailles, för det Ă€r nĂ„got vi bĂ„da velat göra lĂ€nge. Vi har ocksĂ„ tĂ€nkt att Ă„ka till ”AffĂ€ren”, en svensk matbutik i Montmartre. Det skulle vara kul att köpa hem lite pepparkakor, glögg och filmjölk…


Marais och sÄnt

Livet hÀr fortskrider som vanligt, skola, helg, skola, helg. Det Àr en fin cykel!

I fredags var vi som vanligt helt döda efter att ha gÄtt i skolan hela veckan, sÄ dÄ bestÀmde vi oss för att se pÄ film. TvÄ dagar i Paris var lika bra som vi förvÀntat oss.

Under lördagen var vi förutseende nog att göra helgens lĂ€xor, och dĂ€refter tvingade vi oss ut i regnet för att veckohandla pĂ„ Monoprix. (det senare kan man inte göra pĂ„ söndagar, för dĂ„ ska tydligen inte mataffĂ€rer hĂ„llas öppna…)

Senare pĂ„ kvĂ€llen mötte vi upp nĂ„gra kompisar vid HĂŽtel de Ville, för vi skulle fira Idas födelsedag. Vi satte oss pĂ„ ett mysigt brasseri – dĂ€r personalen var knasigt inkompetenta – och Ă„t god fransk mat. (Pour moi, une crĂȘpe avec ost och skinka)

NÀr vi var klara dÀr sprang vi in i en liten speceriaffÀr och köpte drinktillbehör. Vi skulle nÀmligen blanda drinkar i Idas mysiga lilla (stora) lÀgenhet i Marais. Det blev en mycket bra kvÀll, en norsk-svensk-afton i Paris. Det var roligt att fÄ lÀra kÀnna Ida och Trygve, som bÄda gÄr i Ellens klass, lite bÀttre. Utöver dessa tre franskdebutanter och mig, var det tvÄ andra mÀnniskor med; Adrian (herr norrman som gÄr i klassen min), och en av Idas komisar som var pÄ besök denna helg.

DĂ„ klockan nĂ€rmade sig halv tvĂ„, och metron snart skulle sluta gĂ„ för natten, bestĂ€mde vi oss för att dra vidare. Vid denna punkt var det bara jag, Ellen och Adrian som höll igĂ„ng, sĂ„ vi begav oss sjĂ€lva mot Showcase, en liten klubb som ligger vid en av broarna lĂ€ngst Seine. Efter lite dansande haffade vi fram emot fyratiden  en taxi och Ă„kte hem. Adrian sov pĂ„ vĂ„r soffa, och dagen efter fick vi en himlans chock dĂ„ vi vaknade och klockan redan var halv tre…

Söndagen försvann alltsĂ„ nĂ€stan. Men vi var glada Ă€ndĂ„, och Ă„t (mer) crĂȘpes vid ett fint litet crĂȘperie i Marais, mys-hoodsen.

En blogg ska ha bilder, men det finns inte sÄ vÀrst nya pÄ denna lilla dator. DÀrav denna bild ifrÄn Ellens tjugoÄrsdag.