You are here: Home >Archive for september, 2012

Dans le metro

PÄ hemresan frÄn kvÀllens klasstrÀff hoppade jag och Adrian pÄ en smockfull metrovagn. Sneaky som jag Àr, lyckade jag ÀndÄ snabbt hitta mig en sittplats, vilket var en lÀttnad dÄ jag skulle följa med tÄget hela vÀgen till Àndstationen vid triumfbÄgen.

Mitt emot mig sitter tvĂ„ smĂ„killar som pratar spanska, och snart inser jag att det gör Ă€ven resterande folkmassan i vagnen. DĂ„ platsen bredvid mig plötsligt blir ledig, tar Adrian ett steg Ă„t mitt hĂ„ll, men en tredje liten pojke hinner före och slĂ„r sig ned. Hans förĂ€ldrar sĂ€ger Ă„t honom att ge platsen till Adrian, och det hela blir till ett vĂ€ldigt ojande och ”non, mais ça va”-ande Till slut fĂ„r vi i alla fall sitta tillsammans.

NÀr min norske vÀn vÀl stiger av metron, blir de vuxna spanjorerna helt utom sig. PÄ spanska börjar de frÄga mig (tror jag) om vi inte var vÀnner? KÀnner ni inte varandra? Varför gick han? Si si, svarar jag och ler.

DĂ„ norrmannen Ă€r borta dansar rĂ„ttorna pĂ„ bordet, och snart börjar de smĂ„ pojkarna prata med mig istĂ€llet. FörĂ€ldrarna tar fram sina kameror för att ta kort pĂ„ oss tillsammans, och jag kĂ€nner mig en smula generad. Visst var de bĂ„de söta och gulliga, men deras spanska var ganska svĂ„r för mig att förstĂ„. Innan de ska gĂ„ rĂ„dfrĂ„gar de sin mamma om vad de ska sĂ€ga till mig nĂ€r vi skiljs Ă„r. ”SĂ€g au revoir, eller ciao om ni vill. Annars kan ni sĂ€ga bye”. Au revoir, ciao, bye, bye, och sĂ„ var de borta.

PÄ metron har man aldrig trÄkigt.


Dimanche

Dagarna i Paris rullar pĂ„ vĂ€ldigt snabbt. Förmiddagarna sover vi oftast bort, och kvĂ€llarna gĂ„r Ă„t till att plugga och laga mat. NĂ„vĂ€l, sĂ„ mycket matlagning har det kanske inte blivit för min del Ă€n. Jag lever mest pĂ„ pestopasta dagarna i Ă€nda…

I och med att dagarna till största del Àr fyllda av skola, har det blivit sÄ att vi försökt uppleva sÄ mycket av Paris som vi bara kan under helgerna. Detta saboterades dock nu senast, av en elÀndig förkylning och en lika elÀndig feber som tog över min kropp. Sjuk-Charlotte hade ingen energi till nÄgonting alls. Lördagen sov jag mest bort, vilket betydde att vi var extra svultna pÄ parisliv pÄ söndagen.

Vi kollade i Lisa Suttons (som ju varit pÄ besök, det har jag helt glömt att skriva om!) guidebok, och bestÀmde oss för att utforska Canal Saint-Martin. Det var ett sött litet omrÄde, som mer pÄminde om London (och stundvis Uppsala) Àn Paris.

Efter nÄgra timmar hade vi hunnit bli hungriga, sÄ vi tog oss upp mot pittoreska Montmartre. DÀr Ät vi pizza bland alla turister, och sedan satt vi pÄ trapporna vid Sacre Coeur och njöt av utsikten över staden.

Idag har jag förresten gosat och busat med katten som bor i vĂ„rt hus. Den har kommit fram till vĂ„rt fönster förut och lekt med oss, men idag nĂ€r jag vĂ€drade lite efter skolan ville den komma in hit istĂ€llet. SĂ„ lĂ„ngt vĂ„gade jag inte gĂ„, men klappa den gjorde jag…

Slussöppning vid Canal Saint-Martin

Akrobatik vid Sacre Coeur

La Maison Rose, vid Montemarte. TrĂšs jolie!


Parisliv Àr fint liv.

Nu sitter jag hemma och skriver för första gÄngen! Vi har nÀmligen lyckats komma över en kod till ett allmÀnt WiFi som finns i Paris.

IgÄr var Äkte vi och mötte upp nÄgra klasskompisar vid Saint Michel efter skolan. Efter en liten promenad satte vi oss vid ett brasseri dÀr vi sedan blev kvar nÄgra timmar. Vi var fyra ifrÄn min klass, tvÄ ifrÄn Ellens klass, och sÄ en himla trevlig norska vi lÀrt kÀnna. EfterÄt tog vi metron hem dÀr vi möttes av vÄra tillfÀlliga rumskamrater.

Det kÀnns sÄ hÀrligt att kunna hitta pÄ saker Àven under veckorna! Paris Àr ju Paris dygnet runt, och vi behöver inte tÀnka pÄ att vi ska upp tidigt pÄ morgnarna. VÄr tidigaste förelÀsning Àr vid 12.00, sÄ dÄ hinner man ju alltid sova ut.

Jag vet inte om ni som lÀser hÀr förstÄtt detta, men jag kommer förmodligen inte flytta hem i december som planerat. Det gÄr liksom inte att stÄ ut med tanken pÄ att lÀmna Paris redan om tre mÄnader. Jag har gÄtt och blivit kÀr i en stad, och allt kÀnns helt enkelt för perfekt för att inte vara kvar!


En varm parisisk eftermiddag

NÀr jag i eftermiddag stod och försökte hÄlla balansen pÄ den trÄnga metron som var i stort behov av bÀttre ventilering, bestÀmde jag mig för att spendera kvÀllen i Park Monceau och göra mina lÀxor dÀr istÀllet. En utsökt idé.

20120910-194850.jpg

HĂ€r Ă€r jag nu, och njuter av lugnet. IgĂ„rkvĂ€ll flyttade nĂ€mligen Maria och LinnĂ©a in hos oss, eftersom de fortfarande Ă€r lĂ€genhetslösa, och det blir vĂ€ldigt trĂ„ngt med fyra personer pĂ„ 22 kvadratmeter…

Idag har jag (och Ellen med antar jag) haft tre olika lektioner. Vi Ă„kte hemifrĂ„n vid kvart i elva, för att gĂ„ pĂ„ en förelĂ€sning om L’histoire de la France. En mycket fyrkantig man med ett mycket fyrkantigt förelĂ€sningssĂ€tt underhöll oss pĂ„ franska i en timma. Stackars Ellen förstod inte mycket, sĂ„ jag ska försöka förse henne med översatta anteckningar. Vi mĂ„ste nĂ€mligen (förmodligen) bĂ„da klara alla kurser för att behĂ„lla vĂ„ra CSN-pengar.

DÀrefter begav jag mig med tvÄ svenskor och en norrman, alla frÄn min klass, till vÄr första fonetiklektion. Det kÀndes som en mycket speciell, men ÀndÄ vÀlbehövlig lektion. Vi ska nu ha fonetik varje dag i en mÄnad, sÄ snart kanske vi kan börja misstas för fransyskor!

DÀrefter tog vi metron till den sista lektionen, som ligger mycket lÄngt ifrÄn de tvÄ andra. Tajt med tid betyder lunch pÄ tÄget. Efter att sedan ha suttit ytterligare tvÄ timmar och lyssnat intensivt pÄ franska, nu grammatik, var jag ytterst död i hjÀrnan. LÄng dag, mycket franska, men ÀndÄ bra pÄ nÄgot vis. Nu upprepar jag mig det vet jag, men jaggillar vÄrt parisliv otroligt mycket!


Parc Monceau

Ännu en fri WiFi-zoon! Nu sitter vi i Parc Monceau, en lummig grön park som ligger alldeles dĂ€r vi bor. Perfekt att springa i (det Ă€r det vĂ€ldigt mĂ„nga som gör), och nu dessutom vĂ„rt nya internetcafĂ©.

IgÄr var första dagen i skolan, sÄ nu vet vi mer hur vÄra dagar kommer att se ut. Jag gÄr 12.00-17.00 de flesta dagar och Ellen 12.00-19.00 eller 15.30-17.00. Det Àr hemskt mÄnga svenskar och norrmÀn som lÀser vÄra kurser, och dessutom en hel del amerikaner.

I helgen ska vi försöka skaffa internet pÄ nÄgot sÀtt, men vi vet inte riktigt hur. Det kÀnns inte som att det finns mobila bredband hÀr, och nÄgon telefon/bredbandslinje verkar inte vara inkopplad till vÄr lÀgenhet.

I förrgÄr kvÀll fick vi vÄrt första besök i lÀgenheten, svenska Maria och Linnéa som vi trÀffat nÄgra gÄnger.

Allting Àr vÀldigt bra. VÀldigt vÀldigt bra. Just nu kÀnns det som jag aldrig nÄgonsin vill lÀmna denna stad!

20120907-124051.jpg


De lyckligaste flickorna i Paris!

Nu sitter vi och dricker kaffe vid Svenska Kyrkans fik, samtidigt som vi anvĂ€nder deras WiFi. Vi har dessutom underbara nyheter! IgĂ„r skrev vi pĂ„ kontraktet till vĂ€rldens mest underbara parisiska studio. Den Ă€r galet fin och sĂ„ perfekt för oss! Det hela Ă€r faktiskt för bra för att vara sant, för sĂ„nt hĂ€r hĂ€nder inte i denna stad. Folk fĂ„r inte förstahandskontrakt pĂ„ fina luftiga ljusa fullt möblerade studios…

Den Àr pÄ 22 kvadrat, med tvÄ stora loftsÀngar. Vi har bÄde diskmaskin och tvÀttmaskin. Kaffebryggare, brödrost, strykjÀrn, och i princip alla bekvÀmligheter man kan vilja ha. Förutom möjligtvis ugn och internet, men det senare fÄr vi nog försöka skaffa pÄ nÄgot sÀtt.

HyresvÀrdarna Àr jÀttegulliga, och det kÀnns att de Àr bra och snÀlla mÀnniskor. Vi mÄr vÀldigt bra just nu, och pÄ torsdag börjar skolan!

HÀr kommer nÄgra bilder pÄ vÄrt slott:

20120904-151528.jpg

20120904-151518.jpg

20120904-152923.jpg