You are here: Home >Archive for augusti, 2009

Photo and Photosynthesis

ef50mm.jpg

Idag har jag fÄtt hem mitt nya objektiv till systemkameran, och hjÀlp vad det Àr roligt att fota med! EF 50mm 1.8 II, om nÄgon nyfiken rackare undrar dÀr ute.
   Fler kort ska det iallafall bli nu, och jag ska försöka fĂ„ göra det pĂ„ ”skoltid” (CAS).

Jag Äkte in pÄ dansen idag trots att jag tvekat hela veckan, och jag Àr glad att jag inte hoppade över den. Showjazzen har jag gÄtt pÄ i sÄ mÄnga Är nu, att det vore riktigt trÄkigt att vara utan den. Speciellt nu under hösten, nÀr allt bara Àr kallt och grÄtt.

Nu blir det sĂ€ngen, och dĂ€r ligger lilla Maja redan och sover. PĂ„ min kudde…


Weekend Creativity

jewlery.jpg

Trots det deprimerande faktum att det Àr en sÄdan dÀr fruktad söndag, kÀnner jag mig ovanligt glad och full av inspiration. Detta beror troligen pÄ att jag Ànnu inte insett vilken dag det faktiskt Àr, och istÀllet gÄr runt och har lördagsmys hÀr hemma.

Imorses blev jag upphÀmtad av Marie, som numera har körkort, och sÄ Äkte vi till Skövde. DÀr hittade jag inte speciellt mycket alls, men en fin ring fick iallafall följa med hem. Dessutom gick vi till ICA och köpte nötter, körsbÀr och annan nyttig proviant att förtÀra under hemresan.

Nu sitter jag hÀr och Àr lite kreativ, det vill sÀga skapar smycken av allsköns sötvattenspÀrlor, glasstenar och lite silvertrÄd..!


Partey in KĂ€llby

Idag Àr det födelsedagsfest i KÀllby, av artonÄringarna Lisa och Anna. Nu borde jag snabba pÄ lite sÄ jag Àr fÀrdig och klar tills pappa har maten redo.

SÄ fruktansvÀrt skönt med sommarfest nu nÀr skolan börjat. Det Àr iallafall en liten gnutta kvar av min favoritÄrstid!

fests1.jpg


School and life

Nu har skolan satt igĂ„ng, och jag har börjat i tvĂ„an. Samtidigt har alla mina kompisar börjat trean. Det kĂ€nns riktigt surt att inte fĂ„ gĂ„ tillsammans med dem, samtidigt som det sĂ€kert kan bli roligt att börja i en ny klass. Men surt Ă€r trots allt den övervĂ€gande kĂ€nslan…

 IgÄr var jag och badade i VÀnern, och idag har det regnat och varit höst hela dagen.

En bra sak med att skolan har börjat, Àr iallafall att man nu börjar sĂ€tta mer vĂ€rde pĂ„ dessa underbara lediga stunder (och dĂ„ i synnerhet fredagkvĂ€llar). Let’s mys!

gunga.jpg


Exchange Evaluation

Vad Àr skillnaden mellan den svenska och den amerikanska skolan?

I USA var det inte speciellt viktigt att man fick bra resultat pÄ proven, eller att man skrev bra uppsatser. För att fÄ bra betyg var det istÀllet viktigast att vara med pÄ alla lektioner, att göra alla lÀxor och att alltid delta aktivt i undervisningen. För mig kÀndes det som ett konstigt sÀtt att sÀtta betyg, men det Àr ju förmodligen för att jag vuxit upp med det svenska systemet.
De hade ocksÄ mÄnga fler regler i skolan; Man fick inte gÄ till toaletten utan att anvÀnda ett passeringskort, alla mobiltelefoner som anvÀndes pÄ skolans omrÄde mellan 07.00 och 16.00 blev beslagtagna, och kom man försent sÄ fick man kvarsittning om man blev tagen av nÄgon av de lÀrare som patrullerade runt nÀr skolklockan ringt in.

Vad var det bÀsta med ditt utbytesÄr?

Att jag fick uppleva sÄ mycket, se sÄ mÄnga platser och trÀffa sÄ mÄnga nya personer. Jag har ocksÄ prövat pÄ sÄ otroligt mÄnga saker som jag aldrig skulle gjort hemma i Sverige.

running.jpg
Cross Country upptog nĂ€stan hela hösten…

Vad var det sÀmsta?

Det sÀmsta var att jag hade svÄrt att fÄ riktiga vÀnner, sÄ det blev vÀldigt ensamt. KÀnner man sig ensam lÀngtar man lÀtt hem. Luisa, en annan utbytesstudent, kom att stÄ mig vÀldigt nÀra, men hon Äkte hem i mitten av november. Jag hade sjÀlvklart mÄnga vÀnner i skolan, men det var inte förrÀn i slutet av Äret som det började flyta pÄ riktigt med kompisarna, och dÄ skulle jag ju snart Äka hem.

Rekommenderar du alla att ta chansen och Ă„ka som utbytesstudent?

Att Ă„ka ivĂ€g sĂ„hĂ€r ett Ă„r Ă€r en hĂ€ftig upplevelse, och om man vill Ă„ka tycker jag absolut att man ska göra det! Annars kommer man sĂ€kerligen att Ă„ngra sig senare i livet… DĂ€remot vet jag inte om det Ă€r nĂ„got för alla, det Ă€r tufft att vara hemifrĂ„n sĂ„ lĂ€nge. Man mĂ„ste rĂ€kna med att Ă„ret kan komma att bli det svĂ„raste Ă„ret i ditt liv, samtidigt som att det sĂ„klart kan gĂ„ som pĂ„ rĂ€ls frĂ„n första början. Jag rekommenderar nog alla att tĂ€nka igenom beslutet riktigt noga, och sedan lita pÄ sin magkĂ€nsla.

class.jpg
Torie och Emily var bland de hĂ€rligaste personerna jag trĂ€ffade i USA…

Hur har du förÀndrats under Äret?

Jag tycker att jag har förÀndrats, och det positivt. Nu vet jag att jag klarar saker sjÀlv, jag har lÀttare att trÀffa nya mÀnniskor, och vÄgar helt enkelt mycket mer. Dessutom vet jag nu som Àr viktigt för mig i livet, och sÀtter mera vÀrde pÄ vardagliga saker.

Mina kompisar tycker inte att jag har förÀndrats nÄgonting, och att allt Àr precis som innan jag Äkte. Det Àr alldeles sant, för det kÀnns inte som jag varit borta överhuvudtaget nÀr jag Àr med dem.

NĂ€r jag fick besök i april sĂ„ tyckte min bror att jag hade ”blivit vuxen”. Fast sjĂ€lv tycker jag nog mest att det Ă€r han som blivit det
 ;)

FörĂ€ndras gör man nog ganska mycket nĂ€r man Ă„ker som utbytesstudent, men jag tycker i alla fall att det bara har varit positivt. Jag har lĂ€rt mig sĂ„ otroligt mycket, och Ă€ven om det lĂ„ter fĂ„nigt sĂ„ har jag nog ”funnit mig sjĂ€lv” lite grann…


Canon EOS 450D

Som jag berÀttade i förra inlÀgget har min systemkamera kommit hit nu. Fotoapparaten blev av mÀrket Canon, och efter att ha lÀst olika recensioner sÄ valde jag en EOS 450D.

eos.jpg

Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med min nya leksak, och gĂ„r faktiskt titt som tĂ€tt ut pĂ„ smĂ„ fotorundor. Resultatet kommer förmodligen att redovisas hĂ€r pĂ„ bloggen inom en snar framtid…

DÀremot kÀnner jag mig lite begrÀnsad med kitobjektivet som medföljde kameran, sÄ vid nÀsta löning tÀnkte jag införskaffa mig ett objektiv med lite större blÀndare. Haha, jag har blivit en fotonörd!

Nu ska jag följa med pappa och hundvalpen och leta svamp i markerna. Det Ă€r kul att plocka, men mindre kul att Ă€ta…


Loved

maja11.jpg

Åh vad jag Ă€lskar min nya kamera! Fotade Maja nu i morses, och hon ser ju riktigt farlig ut…


Frequently Asked Questions

Hur var det att bo hos en vÀrdfamilj?

Detta beror ju sÄklart vÀldigt mycket pÄ vilken familj man bor hos. Jag tyckte jÀttebra om min familj, men ÀndÄ var det jobbigt att bo hos dem. De var egentligen vÀldigt annorlunda jÀmfört med min riktiga familj, och jag kÀnde ofta att de egentligen inte hade tid att ha en student boende hos sig. Jag saknar dem mycket, men det Àr otroligt skönt att vara hemma i sin egna familj nu!

Vad finns det för Àmnen i skolan?

Olika skolor har olika Ă€mnen, och ofta har större skolor lite mer att vĂ€lja pĂ„. Det mest udda jag lĂ€ste var vĂ€l Ceramics, som gick ut pĂ„ att dreja saker av lera. Speech, Photography, Social Dialogues, Yearbook, Ă€r andra Ă€mnen jag gĂ€rna provat pĂ„. Dessutom kunde man ha sporter som Ă€mne pĂ„ min skola, sĂ„ pĂ„ höstterminen ”lĂ€ste jag” Cross Country (= terrĂ€nglöpning).

 pavag.jpg
PÄvÀg till USA, sista bilden i Sverige

Är det svĂ„rt att förstĂ„ sprĂ„ket i början?

Jag hade lĂ€st Pre-IB pĂ„ gymnasiet innan jag Ă„kte, dĂ€r alla kurser lĂ€ses pĂ„ engelska. DĂ€rför hade jag inga större problem med sprĂ„ket nĂ€r jag kom till USA. Sedan efter nĂ„gra veckor slutade jag att bry mig sĂ„ mycket nĂ€r jag pratade, och dĂ„ gick det Ă€nnu lĂ€ttare att prata Ă€ven om man kanske sa nĂ„got tokigt ibland


Vad tyckte du om organisationen du Äkte med? Vad var bra/dÄligt?

EF i Sverige fungerade bra, men jag hade inte sÄ jÀttemycket kontakt med dem egentligen. I USA hade jag mina lokala EF representanter, och de var inte sÄ mycket att hÀnga i granen precis. LÀskiga amerikaner, som jag och min vÀrdsyster brukade skÀmta om. Men samtidigt finns det lokala representanter frÄn EF som Àr superbra, och det Àr ju mest slumpen som avgör vem man fÄr.

thanks.jpg
Jag och Ella pÄ Thanksgiving

Gjorde du nÄgot speciellt för att hamna i Kalifornien/Santa Barbara, eller hamnade du bara dÀr av ren tur?

Jag gjorde delstatsval nÀr jag sökte, och fick dÄ vÀlja tre stater. Det kostade ganska mÄnga tusenlappar extra, men det tyckte jag det var vÀrt för att fÄ bo i solen ett Är! Men jag hade ÀndÄ en vÀldig tur som kom till just Santa Barbara.

Hur gör du nu nÀr du kommit hem till Sverige igen? Ska du börja i den klassen dÀr du slutade eller kan du tillgodorÀkna dig ditt Är i USA pÄ nÄgot sÀtt?

Jag kan inte tillgodorĂ€kna nĂ„gonting, utan fĂ„r börja i klassen ”under”.  Men det ska vĂ€l gĂ„, antar jagSheep out!

Nu har det gÄtt sÄdan lÄng tid sedan jag utlovade ett USA-inlÀgg, att jag satt alldeles för höga förvÀntningar pÄ mig sjÀlv om det. DÀrför har jag nu istÀllet bestÀmt mig för att dela upp det hela lite. Imorgon (lovar jag nÀstan), ska jag svara pÄ de allra vanligaste frÄgorna jag fÄtt under Äret och som fortfarande ramlar in med jÀmna mellanrum.

sheep1.jpg

Nu ska jag försöka sova bort det halsonda som förföljt mig de senaste dagarna. Natti!


Done, so done

Idag har jag Àntligen jobbat min sista dag! Underbart! Visst har jag haft ett roligt och bra sommarjobb, men det Àr sÄ otroligt skönt att jag Àr ledig nu!

Imorgon sticker jag och pappa ivĂ€g upp till Stockholm för en liten mini semester, kanske blir det lite mer fart i bloggen nĂ€r jag kommer hem…